Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In MOF nr. 259 din 29.03.2023 s-a publicat Ordinul 798 privind aprobarea Procedurii de încadrare în sectoarele de negociere colectivă a unităților definite conform art. 1 pct. 21 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.
Încadrarea în sectorul de negociere colectivă solicitat se efectuează pe perioada de valabilitate a contractului colectiv de muncă, respectiv de la data înregistrării cererii, și se prelungește de drept dacă nu există o altă solicitare a angajatorului respectiv.
Procedura are ca scop informarea părților participante la negocierea colectivă sectorială asupra opțiunii unei unități de încadrare într-un sector de negociere colectivă.
Procedura se realizează prin publicarea pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, denumit în continuare MMSS, a cererii de încadrare într-unul din sectoarele de negociere colectivă.
Cererea de încadrare se depune de către reprezentantul unității, în format letric, la registratura MMSS sau se transmite prin poșta electronică a MMSS, la adresa cds@mmuncii.gov.ro.
În vederea depunerii, respectiv a transmiterii electronice a solicitării, reprezentantul unității transmite următoarele documente:
a) cerere scrisă pentru publicarea pe site, prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta procedură;
b) împuternicire semnată de angajator/patron, în cazul în care persoana care solicită publicarea este alta decât reprezentantul legal al angajatorului/patronului;
c) copie după actul de identitate al reprezentantului legal al angajatorului/patronului sau, după caz, al persoanei împuternicite de către acesta, după caz;
d) copie după certificatul de înmatriculare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/certificatul de înregistrare fiscală;
e) copie după actul de înființare sau actul constitutiv/statutul beneficiarului, din care să rezulte codurile CAEN aferente domeniilor de activitate economică prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 171/2023 privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a codurilor CAEN aferente acestora;
f) declarație pe propria răspundere, prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta procedură, prin care se atestă calitatea de reprezentant legal al angajatorului/patronului sau, după caz, de împuternicit al acestuia, în cazul în care documentele prevăzute la lit. a)—e) se transmit prin e-mail.
În cazul în care documentele prevăzute mai sus se transmit prin e-mail, direcția de specialitate competentă, după verificarea acestora, transmite angajatorului/patronului dovada/ linkul cu publicarea solicitării, prin e-mail, la aceeași adresă de poștă electronică de la care s-au primit documentele, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
În cazul în care documentele prevăzute anterior, transmise prin e-mail, nu sunt corecte sau complete, direcția de specialitate competentă transmite angajatorului/patronului solicitarea de corectare/completare a acestora, prin e-mail, la aceeași adresă de poștă electronică, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii acestora.
În termen de cinci zile de la primirea conformă solicitarea angajatorului/patronului va fi publicată pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.